Som noget nyt, er jeg begyndt at farve garn. Jeg vil gerne dele mine erfaringer her, så andre kan få glæde af dem. 

At farve garn

Jeg er begyndt at farve mit eget garn. Det her er det første jeg nogensinde har farvet. Det er to nøgler arwetta classic i råhvid. Jeg er overrasket over hvor nemt det var, og jeg hyggede mig rigtig meget med processen. Selvfølgelig skal der mere øvelse til, men alt i alt er jeg glad for resultatet. Hvis du selv vil i gang kan du se hvad jeg gjorde herunder.

Du skal bruge:

  • 100g uldgarn i en lys farve
  • Frugtfarve (jeg brugte wilton) 
  • Pensler
  • Lagereddike 
  • Stor gryde på 5 liter
  • Handsker 
  • Grydeske

 

Sådan gør du

Når du har alle tingene klar, og har vundet dit garn op i fed, er det tid til at komme det i vand med eddike 

Jeg kom Ca. 2.5 l vand i en gryde med 5 spisesker med eddike.

Du skal lade garnet trække i mindst 30 min. Eddiken er det der gør at farven binder sig til ulden og ikke bliver vasket ud. 

Så tænder du for varmen på komfuret. Du må ikke skrue for højt op. Uld er følsomt overfor temperaturskifte, og begynder at filte sammen hvis man kommer det fra kold vand, til varmt vand, eller omvendt. Vandet skal ikke koge, men simre. r

Så skal der farves

Nu kommer du farve i vandet. Som sagt brugte jeg wiltons frugtfarve. Jeg blandede det op i lidt vand, og brugte pensler til at på fører det.. Jeg sørgede for, at vandet ikke dækkede garnet helt. På den måde dannede det ligesom en barriere for den forskellige farve så den ikke blev blandet i vandet. Jeg tilføjede først to farver. Lod garnet stå i en lille time, til vandet var klart igen. Det betyder nemlig, at uldet har taget imod farven. Så flyttede jeg lidt rundt på det og farvede e hvide steder som gemte sig nederst. Da jeg var tilfreds med grundfarven, begyndte jeg på prikker og enkelte farvede områder. Dette gør jeg på de steder af garnet som ikke er nede i vandet. Dampen fra det næsten kogende vand, er nok til at fiksere farven, du skal bare sørge for at der er låg på gryden. Når du er helt tilfreds, lader du det står og simrer i 40 min. Og lader så garnet køle helt af i gryden med vand og det hele. 

Vask og tørring

Når det er kølet ned, skal garnet vaskes med mild håndsæbe eller vaskepulver til uld. Du vasker det i hånden i håndvasken. Husk at bruge vand i samme temperatur som garnetm mærk dig frem. 

Når det er helt rent, klemmer du forsigtigt vandet ud af det og hænger det til tørrer. Gerne udenfor.

Det er sådan jeg har gjort. Held og lykke med din farvning. Jeg skal i hvert fald selv farve meget mere. 

Konfettigarn

Man kan også vælge at male sit garn med en pensel. Dette garn har jeg lagt i blød i en time i eddikevand som det andet, så har jeg taget det op, og lagt det i en bradepande. Herefter har jeg malet det med en pensel med 6 forskellige farver af wiltons pastafarver fortyndet med vand. Derefter lagde jeg det i en si, og varmede det over vandbad i en gryde med låg i 30 min. For at fiksere farven. Man kan også komme sølvpapir over bradepanden og bage det på 200 grader i ovnene i 45 min. Derefter vaskede jeg det og hængte det til tørrer. 

Mohair

Man kan også farve mohair på samme måde som beskrevet overfor.